Als je nieren niet meer goed werken merk je pas hoe belangrijk ze zijn. In Nederland geldt dit voor ongeveer 60.000 mensen. Werken je nieren minder dan 10%, dan is het enige wat helpt een niertransplantatie of dialyse. In totaal zijn er in Nederland ruim 6.000 dialysepatiënten. Jaarlijks overlijdt circa 20% van het totale aantal dialysepatiënten.

Ieder week, minimaal drie dagen, de rest van je leven …

Dialyse houdt de nierpatiënt in leven, maar levert ook grote beperkingen op. Minimaal drie keer per week ben je minstens een dagdeel met de dialyse bezig. En daarna voel je je beroerd.  Drie dagen per week dus, iedere week, voor de rest van je leven … De duur van het verblijf in het ziekenhuis kunnen we niet verminderen. Wél kunnen we ervoor zorgen dat het verblijf aangenamer wordt.

Met kunst naar een prettiger omgeving voor dialysepatiënten Rijnstate Arnhem

De kwaliteit van de zorg in het Dialysecentrum in Arnhem is uitstekend; de ruimtes zijn nog niet optimaal ingericht. Vanuit het ziekenhuis wordt de afdeling flink opgeknapt. Om een aantal van deze ruimtes te verfraaien, zodat ze prettiger zijn voor de patiënten, zoeken we een kunstenaar die hier een bijdrage aan kan leveren. Dialyse is een afdeling in een ziekenhuis. Dat betekent een werkomgeving die levendigheid met zich meebrengt in de vorm van apparatuur, planborden en menselijke activiteit. We zijn op zoek naar een kunstenaar wiens werk in zo’n omgeving juist goed tot z’n recht komt. Een kunstenaar die bereid is zich te verdiepen in de afdeling en in staat is werk te realiseren dat zich voegt in de ruimte maar artistiek gezien opvallend is. De wanden van de gangen en de wachtruimte zijn mogelijke plekken voor een kunsttoepassing.

Doe mee met de actie ‘Kunstenaar gezocht’ en meld je aan vóór 18 oktober!

Het Rijnstate Vriendenfonds heeft een budget van € 2.500,00 ter beschikking gesteld voor deze kunstwerken en vanuit het kunstbudget van Rijnstate wordt hier € 2000,00 aan toegevoegd. Ben jij de kunstenaar die we zoeken en kun jij het verblijf voor dialysepatiënten aangenamer maken? Bijvoorkeur nog dit jaar? Stuur dan vóór 18 oktober 2013 een mail naar kunstcoordinator@rijnstate.nl met in het onderwerpveld het woord Dialyse. In de mail plaats je een link naar een site, blog of anderszins een adres waar informatie te vinden is over je werk. Geen afbeeldingen, lange verhalen of bijlages bij de mail. Gezien de snelheid van de actie volgt er ook geen uitgebreid antwoord van onze kant. Via deze website en via Twitter en Facebook zullen we uiterlijk 8 november de naam van de door de selectiecommissie gekozen kunstenaar bekend maken.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij Mirjam Geelink, kunstcoördinator Rijnstate, via kunstcoordinator@rijnstate.nl of 088 – 005 8229. Bekijk de huidige kunstcollectie van Rijnstate op de Kunstwebsite van Rijnstate11 reacties op “Kunstenaar gezocht!

 1. Suzanne Allewelt

  Hallo,

  Ik ben op vakantie tot en met 11 oktober, maar wil daarna graag met jullie van gedachten wisselen over dit project. Mijn landschappen stralen rust, evenwicht en schoonheid uit, ik denk dat patiënten daar behoefte aan hebben. Zeker in een roerige tijd in een roerige omgeving.

  Ik hoor graag van u,
  Met vriendelijke groeten?
  Suzanne

 2. Ellen van Manen

  Hallo,
  Aangezien ik in 2001 een half jaar in het Rijnstate ziekenhuis gelegen heb, en daardoor weet hoe je tegen witte muren aan moet kijken, kunnen mijn kleurrijke bloemschilderen de dialyseafdeling opfleuren. Mijn website is:
  http://www.ellens-gallery.nl. Groet, Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *