Longpatiënten in Rijnstate kunnen vanaf vandaag een fietslabyrint en bedfiets gebruiken tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Met behulp van grote sponsors, particuliere donateurs en het Rijnstate Vriendenfonds is het benodigde bedrag bij elkaar gebracht en kunnen patiënten vanaf nu tijdens hun ziekenhuisopname op een leuke en eenvoudige manier bewegen.

 

vlnr: initiators Judith Thuis (verpleegkundige), Els Fikkers (verpleegkundig specialist) en Paula van der Wal (fysiotherapeut)

Bewegen is belangrijk
Juist voor chronische longpatiënten is bewegen van essentieel belang. Het trainen van de beenspieren zorgt voor een betere algehele conditie en daardoor een betere kwaliteit van leven. Verder is wetenschappelijk bewezen dat training en beweging de kans op heropname vermindert. Als deze training al tijdens de opname met het fietslabyrint ingezet kan worden, gaan patiënten met een mooie voorsprong naar huis. Patiënten die net van de Intensive Care afkomen, zijn vaak nog te zwak en bedlegerig. Om ook deze patiënten zonder veel inspanning te laten bewegen, is er een bedfiets met trapondersteuning aangeschaft.

Wat is een fietslabyrint
Met een fietslabyrint kunnen patiënten eenvoudig vanuit hun stoel, rolstoel of andere bewegingstrainer mooie virtuele fietstochten maken. Zodra de trappers in beweging komen, fietst de patiënt, al naar gelang zijn of haar keuze, een prachtige route door een stad of natuurgebied dat op een beeldscherm wordt getoond. Het ziekenhuis verdwijnt even naar de achtergrond. Zo zorgt het fietslabyrint op een bijzondere manier tegelijkertijd voor beweging én ontspanning en dat heeft een positief effect op het herstel van de patiënt.

Sponsors en donateurs bedankt!
De longafdeling en het Rijnstate Vriendenfonds bedanken sponsors Menzis, Boehringer Ingelheim B.V., GlaxoSmithKLine BV, Chiesi en Fiktech B.V. Daarnaast gaat onze dank uit naar de Vakgroep Longartsen Rijnstate en de particuliere donateurs die hebben bijgedragen.

Donateur en patiënt dhr. Brandsma als eerste op de fiets.

Donateur én oud-longpatiënt Jan Brandsma mocht vandaag als eerste het fietslabyrint in gebruik nemen. Dit project heeft hij niet zonder reden gesteund: “Bij mij zijn twee onderste longkwabben verwijderd en ik weet hoe belangrijk het is voor je herstel dat je veel beweegt.”

Toekomst
Bewegen is van belang voor elke patiënt. Daarom volgen er mogelijk meer fietslabyrinten op andere afdelingen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *