Op woensdag 11 september ontving longarts Hans Smit namens het Rijnstate Vriendenfonds een prachtige cheque van €17.000,- van Stichting YEDW Foundation. Deze stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Yvonne Essens – de Waij, oud-patiënte van Hans Smit. Yvonne overleed in 2016 aan kanker. Het bedrag komt ten goede aan de ontwikkeling van nieuwe en betere medicijnen voor de behandeling van longkanker binnen Rijnstate.

YEDW Foundation
De Stichting YEDW Foundation zet zich in voor de financiering van onderzoek naar longkanker dan wel andere soorten kanker met een  Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR) mutatie.

Wat is EGFR
EGFR staat voor Epidermal Growth Factor Receptor. Een EGFR-eiwit zit op de buitenkant van een cel en zorgt voor het doorgeven van een signaal van buiten naar binnen om een cel te laten delen. EGFR is in ieder mens aanwezig, ook in gezonde personen. Soms is EGFR overactief. Dat betekent dat er continu signalen worden doorgegeven van buiten naar binnen. Hierdoor gaat de cel ongeremd delen, waardoor er kanker ontstaat. De overactiviteit kan komen door een verandering in het DNA, oftewel een mutatie. Dit is bij ongeveer één op de tien patiënten met longkanker het geval. Longkankercellen met een activerende EGFR-mutatie reageren vaak goed op behandeling met medicijnen die de werking van EGFR blokkeren.

Betere behandeling van longkanker
Met het geld van de YEDW Foundation zal onderzoek worden gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe of verbeterde EGFR-remmers. Door dit onderzoek verwacht men dat bepaalde vormen van longkanker in de toekomst beter te behandelen zijn. Hans Smit en het Rijnstate Vriendenfonds danken YEDW hartelijk voor hun geweldige bijdrage!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *