Dankzij een mooie donatie van Lopital heeft de afdeling urologie van Rijnstate onlangs een tablet met standaard kunnen aanschaffen. Hiermee heeft ze haar informatievoorziening aan laaggeletterde patiënten verder kunnen verbeteren. De nieuwe tablet staat op de poli en toont animatiefilmpjes die duidelijk aan patiënten uitleggen hoe een behandeling of ingreep verloopt. Laaggeletterde patiënten die moeite hebben met het lezen van een folder, kunnen via de tablet eenvoudig nog eens nakijken hoe ze zich moeten voorbereiden op een behandeling of hoe een ingreep verloopt.

Eén op de negen
Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dit geldt dus ook voor patiënten in het ziekenhuis. Vaak vinden mensen het lastig hier open over te zijn en schamen ze zich. Omdat het begrijpen van gezondheidsinformatie van levensbelang kan zijn voor patiënten, wordt binnen Rijnstate extra aandacht besteedt aan het verbeteren van de informatievoorziening aan laaggeletterden.

Speciale folders
Op de afdeling urologie zijn onder leiding van Dr. Michiel van Balken (uroloog) en Florine Schlatmann (arts in opleiding urologie) folders met plaatjes ontwikkeld over een aantal urologische ingrepen en behandelingen. Deze folders worden in de bestaande folders gevouwen en standaard meegegeven aan iedere patiënt die een dergelijke behandeling moet ondergaan. Hierdoor is het niet meer nodig aan de patiënt te vragen of hij of zij laaggeletterd is.

Filmpjes
Van de folders zijn ook animatiefilmpjes gemaakt die met heldere beelden en gesproken tekst duidelijk uitleg geven over een behandeling. Omdat niet iedereen beschikt over een computer, wilde de afdeling urologie haar patiënten, en met name haar laaggeletterde patiënten de mogelijkheid bieden deze filmpjes op de poli te bekijken.

Hartelijk dank Lopital!
Dankzij giftgever Lopital heeft de afdeling urologie in samenwerking met het Rijnstate Vriendenfonds een tablet met standaard kunnen aanschaffen. Hierop kunnen de animatiefilmpjes op de poli worden afgespeeld, zodat ook laaggeletterden de aankomende ingreep nog eens rustig kunnen bekijken. Op deze manier kan iedere patiënt zich goed voorbereiden op de behandeling.

Hartelijk dank Lopital voor deze waardevolle bijdrage!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *