Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Dialysepatiënten in beweging dankzij Fietslabyrint

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Dialysepatiënten in beweging dankzij Fiet...
Speciale Projecten | 9 juli 2020

Vandaag vierde de dialyseafdeling feest. Het Fietslabyrint waar lange tijd zo hard voor geworven is, werd officieel in gebruik genomen. Dialysepatiënten kunnen nu tijdens hun behandeling op een leuke en eenvoudige manier bewegen. Dit geeft een plezierige afleiding en komt tegelijkertijd de gezondheid van de patiënten ten goede.

Wat is een Fietslabyrint
Met een Fietslabyrint kunnen patiënten eenvoudig met een bedfiets mooie virtuele fietstochten maken. Zodra de trappers in beweging komen, fietst de patiënt, al naar gelang zijn of haar keuze, een prachtige route door een stad of natuurgebied dat op een beeldscherm wordt getoond. Het ziekenhuis verdwijnt even naar de achtergrond. Zo zorgt het fietslabyrint op een bijzondere manier tegelijkertijd voor beweging én ontspanning en dat heeft een positief effect op het herstel van de patiënt.

Meefietsen tijdens de Tour de France
Het Fietslabyrint is voor de dialysepatiënten van Rijnstate niet geheel onbekend. In twee voorgaande jaren huurde de afdeling tijdens de Tour de France het Fietslabyrint, zodat patiënten tijdens hun behandeling digitaal ook zelf een stukje van het parcours konden fietsen.

De keren dat het systeem op de afdeling was, waren patiënten enorm enthousiast en het aantal mensen dat tijdens de dialyse fietste steeg spectaculair.

Waarom is meer bewegen zo belangrijk?
Dialysepatiënten zijn door hun ziekte vaak moe en hebben minder spierkracht. Bovendien zijn ze veel tijd kwijt aan hun behandeling: gemiddeld 3 keer per week liggen ze 4 uur in een stoel of bed. Genoeg bewegen lukt dan niet. Bewegen tijdens de dialysebehandeling is dé oplossing. Het maakt de behandeling effectiever, de bloeddruk daalt minder, de patiënt heeft minder last van kramp, minder botontkalking en voelt zich fitter. Daarnaast zorgt het voor afleiding en ontspanning. Bewegen helpt om de tijd, die soms voorbij lijkt te kruipen, door te komen.

Daarom besloot Jenny Bakker, dialyseverpleegkundige, dat er een eigen labyrint voor de afdeling moest komen. Samen met haar collega's en het Rijnstate Vriendenfonds zette zij diverse sponsor- en wervingsactiviteiten op en haalde daarmee de benodigde gelden binnen. Dankzij Jenny en haar collega's kunnen de dialysepatiënten dit jaar van hun eigen Tour de Dialyse genieten met het nieuwe Fietslabyrint!

Sponsors en donateurs bedankt!
Heel veel dank aan alle sponsors en donateurs die dit hebben mogelijk gemaakt! Ook dank aan dialyseverpleegkundige Jenny Bakker voor haar tomeloze inzet, Fietslabyrint.nl voor de prettige samenwerking en Patisserie Christiaan die vandaag trakteerde op prachtige gebakjes.

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje