Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Eerste resultaten onderzoek 'IBD en sport' bekend

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Eerste resultaten onderzoek 'IBD en sport...
Speciale Projecten | 27 mei 2019

Dankzij financiële bijdrages van onze donateurs kon het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum onderzoek doen naar de effecten van individuele beweegprogramma's op chronische vermoeidheidsklachten en de kwaliteit van leven bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend én.. veelbelovend!

Grote impact op het dagelijks leven

Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, hebben lichamelijk en geestelijk een grote impact. Vaak geeft de ziekte, ook als de ontsteking rustig is, vermoeidheidsklachten en een verminderde kwaliteit van leven. Uit eerder onderzoek is gebleken dat vermoeidheidsklachten bij patiënten met chronische ziekten afnemen door sporten. Het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum wilde dit effect onderzoeken in patiënten met chronische inflammatoire darmziekten.

Persoonlijk sportprogramma

Inmiddels is deze studie bijna afgerond. In totaal hebben 22 patiënten bij wie de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa niet actief was, maar desondanks wel vermoeidheidsklachten hadden het sportprogramma voltooid. Deelnemers hebben in groepen gedurende 3 maanden 3 keer per week begeleid gesport bij beweegcentrum Formupgrade te Arnhem. Het sportprogramma was persoonlijk afgestemd op ieder individu aan de hand van een inspanningsmeting uitgevoerd in het Sport Medisch Centrum Papendal.

Eerste resultaten veelbelovend!

De eerste resultaten van het onderzoek naar het effect van sporten op vermoeidheidsklachten en kwaliteit van leven zijn veelbelovend. De vermoeidheidsklachten zijn gemiddeld over de groep sterk afgenomen en de kwaliteit van leven toegenomen na het voltooien van het sportprogramma.

Deelnemer Wylly Kerkhoff:"Ik heb er aan meegedaan. Het heeft mij geholpen. En ik sport nog steeds."

De onderzoekers zijn zeer positief over deze resultaten van een eerste pilot studie. Er wordt momenteel gewerkt aan een project om dit onderzoek naar een volgend niveau te tillen in grotere patiënten groepen.

 

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje