Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Sponsortocht Mont Ventoux voor reactiverend verplegen groot succes

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Sponsortocht Mont Ventoux voor reactivere...
Kanker | 12 juni 2023

De klim naar de top van de Mont Ventoux was verre van een peulenschil, maar met elkaars support en een prachtig doel voor ogen, hebben onze sportieve collega's het gered! Met de overwinning op de beruchte 'kale berg' haalden zij maar liefst € 6.751 op. Met dit bedrag wordt een fijne en uitnodigende ruimte of de afdeling Oncologie ingericht, waar patiënten kunnen eten, relaxen en actief bezig zijn en op deze manier zelf kunnen werken aan een sneller herstel.

Reactiverend verplegen
De ruimte die we voor de oncologisch patiënten van Rijnstate willen creëren is onderdeel van het concept 'reactiverend verplegen' dat we zoveel mogelijk op de oncologische afdelingen toepassen. Uitgangspunt bij reactiverend verplegen is dat we de gezondheid van onze patiënten extra stimuleren door veel aandacht te schenken aan beweging, ontspanning en voeding. Dit bevordert het herstel en zo kunnen we de achteruitgang in functie en spierkracht zoveel mogelijk beperken en soms zelfs voorkomen.

Wil jij weten hoe onze collega's de beklimming van de legendarische Mont Ventoux hebben ervaren? Lees hieronder het uitgebreide verslag van onze sportieve collega's Jolien de Gruijter en Bernke Papenburg!

Bijdragen is nog mogelijk, dus wil jij ook doneren voor dit mooie doel, ga dan onze projectpagina en geef een bedrag naar keuze. Alvast bedankt!


Top Mont Ventoux gehaald; dank voor alle donaties voor reactiverend verplegen!

Op 17 mei om vier uur in de ochtend stapt iedereen bij Rijnstate voor de deur in de bus. Onze fietsen staan keurig opgeborgen in de aanhanger en de meeste doen nog even een dutje op weg naar het zuiden.

Daar genieten we van 3 fantastische fietsdagen. Iedere dag fietsen we zo rond de 100 km door het prachtige landschap van de Vaucluse vol wijngaarden, kersen, olijfbomen, cipressen, lavendel en prachtig gelegen dorpjes. Prachtige klimmen met mooie vergezichten, zoals de col de Suzette, tot heerlijke, oneindige afdalingen tussen de imposante rotsen van de Gorges de la Nesque. Hier en daar wat wisselende weersomstandigheden, kou, gebroken spaken en lekke banden maken de saamhorigheid in de groep alleen maar groter.

Naar de top
Op de derde dag is het zover. De benen zijn getest en we zijn er klaar voor; de klim naar de top van de Ventoux. Als we licht gespannen richting de voet van de berg fietsen, zien we voor het eerst sinds onze aankomst de Ventoux in al zijn majestueuze glorie opdoemen zonder dat hij schuilgaat achter een dik wolkendek. Het is de hoogste berg in de wijde omtrek en nu al indrukwekkend!

Het is niet niks deze klim. Vanaf de start in het dorpje Bedoin naar de top van de berg overbrug je 21 kilometer en 1600 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%. Het pittige van de klim is dat er bijna geen haarspeldbochten zijn. Dat betekent constant doortrappen dus. De berg staat ook bekend om de harde wind, de weergoden zijn ons deze ochtend gelukkig goed gezind.

Eindeloze bossen en een indrukwekkend maanlandschap
De klim begint gemoedelijk, maar al snel kom je in het bos. Hier kun je je benen niet meer sparen, bijna 10 kilometer lang stijgen we met maar liefst 10%. Ook mentaal is het een pittig stuk. Boom na boom gaat aan je voorbij, terwijl je omhoog lijkt te kruipen. Er lijkt geen einde aan te komen aan dit bos. Maar dan doemt in de verte de top van de Ventoux op. 'De kale berg' doet zijn naam eer aan. Het indrukwekkende en beroemde maanlandschap strekt zich voor ons uit. Nog 6 kilometer te gaan! De vermoeidheid slaat toe en ook de vlakkere stukken voelen nu gewoon steil aan.

Afzien en genieten dat laatste stuk. Sommigen onder ons gaan voor een snelle tijd, anderen zitten steady in de spreekwoordelijke bus, met een liedje in hun hoofd of ter nagedachtenis even in een eigen wereld. We supporten elkaar en allemaal bereiken we de top!

Goud
Als je boven komt en je ziet de blije, trotse gezichten van je collega's, dan is het toch goud dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de mogelijkheid om onze patiënten een plek te bieden waar ze uit bed kunnen, hun dagelijkse dingen kunnen doen en zo met beweging, ontspanning en goede voeding kunnen werken aan een sneller herstel.

En het allermooiste, we hebben het streefbedrag bereikt, daar doen we het voor! Dank voor al jullie steun! Wij genieten nog even na.

Jolien de Gruijter en Bernke Papenburg

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje