Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Vriendenfonds steunt onderzoek naar Crohn & colitis app

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Vriendenfonds steunt onderzoek naar Crohn...
Speciale Projecten | 22 februari 2021

Met behulp van de structurele giften van onze donateurs en sponsors kan het Rijnstate Vriendenfonds projecten en onderzoeken ondersteunen die een bijdrage leveren aan het welzijn van onze patiënten. Zo kon er vorig jaar onderzoek worden gedaan naar het inzetten van een speciale app voor patiënten met chronische ontstekingsziekten van de darm. Lees hieronder meer over de resultaten.

IBD
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingsziekten van de darm, die ook wel IBD (inflammatory bowel diseases) worden genoemd. IBD kenmerkt zich door afwisselende periodes waarin de ziekteverschijnselen verminderen en weer opvlammen. Veel voorkomende symptomen zijn buikpijn, diarree en rectaal bloedverlies.

Complexe medicijnen
Soms zijn complexe medicijnen nodig om de ziekte in bedwang te krijgen en te houden; dit zijn de zogeheten biologicals. Patiënten met IBD die biologicals gebruiken worden nauwlettend gevolgd en in de gaten gehouden. Voor iedere medicatiegift is er telefonisch contact met de verpleegkundige en er vindt regelmatig bloedonderzoek plaats. Dit kost veel tijd voor patiënten en verpleegkundigen.

Rijnstate Crohn & colitis app
Om de patiënt nog effectiever te kunnen monitoren en zijn/haar zelfstandigheid te vergroten is – in samenwerking met Interactive Studios – een behandelpad app voor IBD patiënten ontwikkeld.

De Rijnstate Crohn & colitis app informeert en begeleidt patiënten die de biologicals infliximab of vedolizumab gebruiken. Dit medicijn wordt iedere 6-10 weken toegediend via een infuus. Voorheen werden patiënten 2-3 dagen voor ieder infuus gebeld door de verpleegkundige voor een gezondheidscheck. Met behulp van de app kunnen patiënten de gezondheidscheck zelf uitvoeren wanneer dit hen uitkomt. Bovendien ontvangen zij herinneringen voor bloedprikken en een bericht van de verpleegkundige als de resultaten van het bloedonderzoek en de gezondheidscheck zijn gecontroleerd.

Enthousiast over de app
Inmiddels is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd waarin 55 patiënten de app hebben getest. De meeste deelnemers zijn enthousiast over de app. De app werd na een half jaar beoordeeld met een 8 gemiddeld. Telkens voerde ruim tweederde van de deelnemers de gezondheidscheck en het bloedonderzoek zelfstandig uit. Bij meer dan de helft van de deelnemers was geen telefonisch contact met de verpleegkundige meer nodig. Deelnemers bleven in het algemeen even tevreden met de zorg als voorheen.

Deze eerste testfase heeft veel extra informatie opgeleverd. Deelnemers hebben suggesties gegeven voor verbetering van de app en technische problemen zijn opgelost. De Rijnstate Crohn & colitis app is vanaf februari voor een grotere groep patiënten op de polikliniek Maag- Darm- en Leverziekten van Rijnstate ingezet.

Wil je ook een bijdrage leveren aan het welzijn van onze patiënten? Word dan donateur van het Rijnstate Vriendenfonds. Samen maken we meer mogelijk!

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje