Endometriose is een gynaecologische aandoening die naar schatting bij 1 op de 10 vrouwen voorkomt en die veel schade kan aanrichten, zoals ernstige buikpijn en verminderde vruchtbaarheid. Rijnstate onderzoekt hoe endometriose sneller kan worden ontdekt, zodat ook eerder kan worden behandeld en schade beperkt blijft.
Afgerond
Onderzoek diagnose endometriose: hoe kan dit beter en sneller?
7
Donaties
€2.680,00
Opgehaald van het doel €2.500,00
107%
0 dagen resterend
Afgelopen
Doneren is niet meer mogelijk.

Laatste donatie

€ 2500,-
Uit algemene giften Rijnstate Vriendenfonds

Endometriose is een gynaecologische aandoening die naar schatting bij 1 op de 10 vrouwen voorkomt. Doordat baarmoederslijmvlies innestelt op plekken buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld in de buikholte, kan er een ontstekingsreactie ontstaan die leidt tot ernstige pijn en/of verminderde vruchtbaarheid. Bij veel vrouwen duurt het jaren voordat de diagnose uiteindelijk wordt gesteld. Deze vertraging is waarschijnlijk het gevolg van een opeenstapeling van factoren bij de vrouw, de huisarts en de medisch specialist. In deze periode kan de schade die de endometriose aanricht bij de vrouw zich uitbreiden.

Bij een donatie vanaf € 40,00 krijg je het boekje 'Ik geef je vertrouwen' van Happinez cadeau!

Eerder diagnose, eerder behandelen

Dit onderzoek is bedoeld om erachter te komen welke factoren meespelen bij de vertraging in het stellen van de diagnose endometriose. Dit doen we door middel van groepsinterviews met patiënten, waarin we hen vragen naar hun eigen ervaringen. We houden ook groepsinterviews met huisartsen om factoren te vinden die bij huisartsen het stellen van de diagnose belemmeren en om te kijken of huisartsen behoefte hebben aan interventies om het stellen van de diagnose gemakkelijker te maken. Daarnaast vragen we ook gynaecologen uit het hele land naar hun mening over de huidige zorg voor vrouwen met endometriose. Met deze informatie willen we ervoor zorgen dat deze ziekte in de toekomst eerder kan worden herkend en behandeld.

Met de informatie uit dit onderzoek kan worden gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor vrouwen met endometriose en eerdere (h)erkenning van het ziektebeeld. Door het eerder stellen van de diagnose kan mogelijk ernstige schade (en hiermee ingrijpende operatieve ingrepen of vruchtbaarheidsbehandelingen) voorkomen worden. De informatie uit het project met de gynaecologen zal worden gebruikt voor het opstellen van kwaliteitscriteria voor expertisecentra.

Het onderzoek is een landelijk project dat vanuit de afdeling Gynaecologie van Rijnstate in samenwerking met het RadboudUMC wordt uitgevoerd. De focusgroepbijeenkomsten zullen door het hele land op locatie worden georganiseerd.

Meer informatie over het Endometriosecentrum van Rijnstate

2 reacties op “Onderzoek diagnose endometriose: hoe kan dit beter en sneller?

  1. Ik vind dit een geweldig belangrijk en goed initiatief. Mijn eigen zus is door een veel te laten diagnose ongewild kinderloos en heeft iedere dag vreselijke buikpijn, die alleen met morfinepleisters enigszins draaglijk is. Dit gun je werkelijk niemand. Veel succes met het onderzoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Donateurs

€ 2500,-
Uit algemene giften Rijnstate Vriendenfonds
€ 15,-
Schleedoorn
€ 15,-
Mariska van Elburg

Hopelijk word er veel geld gedoneerd, ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dit onderzoek is!!

€ 20,-
Anoniem
€ 100,-
Anoniem
€ 15,-
Anoniem
€ 15,-
Anoniem

Zelf een actie starten?

Wil je samen met anderen een project steunen? Start dan je eigen Vriendenfondsactie en vraag jouw vrienden, familie en bekenden om te sponsoren.

Start een actie