Depressie is een ziekte die een sombere stemming veroorzaakt. Met alle gevolgen van dien. Rijnstate onderzoekt of behandelbare doorbloedingsstoornissen van de hersenen oorzaak kunnen zijn. Dan kan een bloedvatoperatie namelijk verbetering geven! Doneer nu om dit onderzoek mogelijk te maken.
Minder depressie met betere hersendoorbloeding?
5
Donaties
€1.650,00
Opgehaald van het doel €19.000,00
9%
69 dagen resterend

Laatste donatie

€ 10,-
Anoniem

Ga door. Zo belangrijk

Van alle psychische aandoeningen komt depressie verreweg het meest voor. Bijna 20% van de Nederlanders krijgt er ooit in zijn leven mee te maken. Depressie is een ernstige aandoening met grote gevolgen. Het is nationaal één van de belangrijkste oorzaken van verlies van gezondheid en kwaliteit van leven. Ongeveer de helft van de patiënten herstelt binnen enkele maanden. Een kwart ontwikkelt echter een chronische depressie, die slecht reageert op behandeling en vaak vele jaren aanhoudt of steeds terug komt. Nieuwe effectieve behandelingen zijn voor deze groep hard nodig!

Oorzaken onduidelijk

Over het ontstaan van een depressie is nog veel onbekend. Ook is niet precies duidelijk waarom behandeling bij sommige patiënten effectief is en bij andere niet. Wel weten we dat het bij de meeste patiënten niet om één oorzaak gaat, maar om een combinatie van oorzaken, zoals erfelijke aanleg, lichamelijke ziekte en psychologische factoren. Verschillende oorzaken vergen waarschijnlijk een verschillende behandeling.

Mogelijk nieuw aangrijpingspunt

Met dit project doen samenwerkende specialisten in Rijnstate onderzoek naar vernauwing van een halsslagader als oorzaak voor depressie. Bij depressie is de kans op slagaderverkalking drie maal groter dan gemiddeld en vernauwing van een halsslagader kan leiden tot doorbloedingsstoornissen van de hersenen. Het is al lang bekend dat dit aanleiding kan zijn voor een beroerte of achteruitgang van het geheugen. Er zijn ook zijn aanwijzingen dat een vernauwde halsslagader kan leiden tot een depressie, maar dit is nog onvoldoende onderzocht.

Nieuwe behandeling?

Als duidelijk wordt dat een vernauwde halsslagader bij sommige depressieve patiënten de oorzaak is, dan is dat een belangrijke nieuwe bevinding. Een vernauwde halsslagader is immers operatief goed te behandelen. Als zo’n operatie leidt tot genezing van de depressie, zal dat een enorme gezondheidswinst opleveren.

Financiering en samenwerking

Voor dit onderzoek moet bij 200 patiënten met een depressie een echo van de halsslagaders worden gemaakt. Dit kost 95 euro per patiënt, in totaal 19.000 euro. Helpt u mee?

Dit project is mogelijk dankzij unieke samenwerking tussen psychiaters, vaatchirurgen, internisten, neurologen en radiologen in Rijnstate, die zich zonder extra betaling voor het onderzoek inzetten. Uw gift wordt volledig besteed aan de echo’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Donateurs

€ 10,-
Anoniem

Ga door. Zo belangrijk

€ 1500,-
Uit erfenis
€ 35,-
Anoniem
€ 10,-
Anoniem
€ 95,-
Anoniem

Alvast 1 persoon kan een echo krijgen!

Zelf een actie starten?

Wil je samen met anderen een project steunen? Start dan je eigen Vriendenfondsactie en vraag jouw vrienden, familie en bekenden om te sponsoren.

Start een actie