Voor een goede diagnose van voedselallergie is vaak een test nodig in het ziekenhuis, twee keer een dagopname, en dat is behoorlijk belastend voor de patiënt en is kostbaar. Met een nieuwe test hopen we dat het zonder opname kan.
Afgerond
Nieuwe test voor diagnostiek pinda of kippenei-eiwit allergie
1
Donaties
€2.500,00
Opgehaald van het doel €2.500,00
100%
0 dagen resterend
Afgelopen
Doneren is niet meer mogelijk.

Laatste donatie

€ 2500,-
Anoniem

Voor een goede diagnose van een voedselallergie is vaak een zogenoemde provocatietest noodzakelijk. Dit is een test waarbij een bepaald voedingsmiddel aan de patient wordt gegeven en dan wordt gekeken of er allergische reacties ontstaan. Deze test moet meestal in het ziekenhuis plaatsvinden, twee keer een dagopname. Dit is behoorlijk belastend voor de patiënt en is kostbaar.

Nieuwe test om allergieën te ontdekken

De huidige laboratoriumtesten (zoals het meten van IgE-antistoffen) kunnen vaak onvoldoende aantonen of de patiënt een voedselallergie heeft. In Rijnstate wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van een nieuwe laboratoriumtest voor koemelkallergie: de Basofiele Activatie Test (BAT). In deze test wordt het voedingsmiddel toegediend aan een beetje bloed van de patiënt. Dat wordt gemeten of bepaalde bloedcellen (basofielen) geactiveerd worden die betrokken zijn bij een allergische reactie. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat deze test eenkoemelkallergie kan aantonen of uitsluiten. Door toepassing van deze test, de BAT, bij koemelkallergie zijn er minder provocatietesten nodig.

Toepassing test ook voor allergie kippenei-eiwit en pinda?

Gezien het goede resultaat voor de BAT bij de diagnostiek van een koemelkallergie is uitbreiding naar andere voedingsmiddelen zinvol. Na koemelkallergie zijn allergie voor kippenei-eiwit en pinda de meest voorkomende voedselallergieën. Binnen Rijnstate start daarom , met steun van het Rijnstate Vriendenfonds, een onderzoek bij kinderen die verdacht worden van een kippenei-eiwit of pinda allergie. Normaliter wordt dit onderzicht met een dubbelblinde provocatietest ondergaan. Binnen dit onderzoek zal een BAT worden uitgevoerd, om te kijken of deze methode ook werkt om allergie voor kippenei-eiwit en pinda te ontdekken.

De onderzoekers hopen in dit onderzoek te kunnen aantonen dat de nieuwe laboratoriumtest ook een allergie kan aantonen of uitsluiten bij patiënten met verdenking op een kippenei-eiwit of pinda allergie. In dat geval zal een voedselprovocatietest dan niet altijd meer noodzakelijk zijn. Dit zou een stuk prettiger zijn voor de kinderen dan de oorspronkelijke methode met opname in het ziekenhuis!

Meer informatie over Allergologie binnen Rijnstate 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Donateurs

€ 2500,-

Zelf een actie starten?

Wil je samen met anderen een project steunen? Start dan je eigen Vriendenfondsactie en vraag jouw vrienden, familie en bekenden om te sponsoren.

Start een actie