Een onderzoeksteam vanuit de bariatrische chirurgie doet onderzoek om aan te tonen wat de meest effectieve behandeling is voor het ijzertekort na een Gastric Bypass.
Afgerond
Onderzoek behandeling ijzertekort na Gastric Bypass
1
Donaties
€2.500,00
Opgehaald van het doel €2.500,00
100%
0 dagen resterend
Afgelopen
Doneren is niet meer mogelijk.

Laatste donatie

€ 2500,-
Anoniem

Het aantal mensen met overgewicht (BMI hoger dan 25) en morbide obesitas (BMI hoger dan 40 in de Westerse wereld is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. In deze periode is ook het aantal bariatrische ingrepen (gewichtsverminderende chirurgie) in Nederland sterk gestegen. De meest uitgevoerde operatie in ons ziekenhuis is de Roux-en-Y gastric bypass, waarbij de maag wordt verkleind en waarbij ook een omleiding van het maag-darmkanaal wordt gemaakt.

Helaas zijn vitaminen- en mineralentekorten een veel voorkomend gevolg van de operatie. Een ijzertekort komt in 14 tot 66% van de gevallen voor in de eerste twee jaar na de operatie. Het is van belang om het ijzertekort zo optimaal mogelijk te behandelen om een bloedarmoede te voorkomen, want bloedarmoede kan o.a. leiden tot vermoeidheid.

Het onderzoek

Een onderzoeksteam vanuit de bariatrische chirurgie doet onderzoek om aan te tonen wat de meest effectieve behandeling is voor het ijzertekort. In totaal worden 120 patiënten met een ijzertekort als gevolg van de operatie behandeld in onze studie met ofwel ijzertabletten (Ferrofumaraat), ijzerbruistabletten (Losferron) of met een ijzerinfuus (Ferinject). Patiënten loten voor welke behandeling ze krijgen. Deze patiënten worden een jaar lang gevolgd en er wordt regelmatig bloed geprikt om de ijzerstatus in het bloed te beoordelen.


Donateurs

€ 2500,-

Zelf een actie starten?

Wil je samen met anderen een project steunen? Start dan je eigen Vriendenfondsactie en vraag jouw vrienden, familie en bekenden om te sponsoren.

Start een actie