Kinderen met suikerziekte type 1 hebben een verhoogde kans om ook de chronische ziekte coeliakie te krijgen. Rijnstate onderzoekt prettiger methoden voor diagnose.
Afgerond
Onderzoek coeliakie bij kinderen
1
Donaties
€900,00
Opgehaald van het doel €900,00
100%
0 dagen resterend
Afgelopen
Doneren is niet meer mogelijk.

Laatste donatie

€ 900,-
Anoniem

Kinderen met suikerziekte type 1 hebben een verhoogde kans om ook de chronische ziekte coeliakie te krijgen. Als ze dit krijgen, moeten deze kinderen een speciaal glutenvrij dieet volgen. Dat is, naast het regelen van de   suikerziekte, een zware opgave voor het kind en zijn ouders.

Bij kinderen met  suikerziekte vindt jaarlijks screening op coeliakie plaats door middel van bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken of er antistoffen tegen gluten worden gevonden. Wanneer deze antistoffen gevonden worden vindt vervolgonderzoek plaats, namelijk een dunne darm biopt. Dan wordt er een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek. Hiervoor ondergaan  de kinderen een roesje. Onder de microscoop wordt duidelijk of zij daadwerkelijk coeliakie hebben. In de praktijk blijkt dat er nog al eens antistoffen gevonden worden, terwijl er dan (nog) geen coeliakie is. Dit betekent onnodig een roesje en biopt, laat staan onzekerheid over het bestaan van een tweede chronische ziekte.

In samenwerking met andere kinderafdelingen in het land hebben kinderartsen uit Rijnstate bestudeerd of op een andere manier kan worden voorspeld welke kinderen wel/geen biopsie moeten ondergaan. Hiervoor wordt gekeken naar bepaalde genetische typeringen (HLA typering) en de hoogte van de antistofconcentraties.

Naast de afdeling kindergeneeskunde participeert ook de afdeling pathologie en immunologie van Rijnstate in deze studie. Voor de realisatie van het onderzoek was het nodig om alle gegevens van zo'n 75 kinderen met suikerziekte in te voeren in een speciale database en nader te analyseren. Hieraan heeft het Rijnstate Vriendenfonds een bijdrage geleverd. Uiteindelijk hopen we door deze studie extra belastend onderzoek te voorkomen bij kinderen die al een chronische ziekte hebben.

Meer informatie over coeliakie op de website van Rijnstate


Donateurs

€ 900,-

Zelf een actie starten?

Wil je samen met anderen een project steunen? Start dan je eigen Vriendenfondsactie en vraag jouw vrienden, familie en bekenden om te sponsoren.

Start een actie