Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Als dit toeneemt, bestaat de kans op scheuren van een aneurysma. Steun ons onderzoek voor nog betere behandeling.
Afgerond
Onderzoek kunststof bloedvat bij aneurysma
2
Donaties
€2.500,00
Opgehaald van het doel €2.500,00
100%
0 dagen resterend

Laatste donatie

€ 500,-
Anoniem

Er zijn veel soorten hart- en vaatziekten. Een aneurysma is daar één van. Dit is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Als de verwijding toeneemt, bestaat de kans op scheuren van een aneurysma. Aneurysma’s kunnen in slagaders, aders en het hart voorkomen. De meeste aneurysma’s komen voor in de grote lichaamsslagader, de aorta.

Een kunststof bloedvat om te repareren
Tegenwoordig worden aneurysma’s in de aorta vaak behandeld door middel van een endovasculaire reparatie (=een reparatie binnen een bloedvat). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kunststof bloedvat (endoprothese), die in het beschadigde deel van de aorta wordt geplaatst om het aneurysma te scheiden van de normale bloedstroom. Het aneurysma kan dan niet meer openscheuren onder de druk van het bloed. De endoprothese wordt via de lies in de aorta geplaatst, waardoor de aorta niet chirurgisch hoeft te worden geopend. Hierdoor hoeft er minder te worden gesneden en daarom geven we vaak de voorkeur aan deze behandeling.

Onderzoek naar speciale prothese
Ook voor aneurysma’s in de bekkenslagader wordt gebruik gemaakt van endovasculaire reparatie. In 2013 is de Gore® EXCLUDER® Iliac Branch endoprothese op de markt gekomen. Deze endoprothese is exclusief ontworpen voor de behandeling van aneurysma’s in de bekkenslagader. Rijnstate onderzoekt het succes van deze endoprothese. Deze studie heet de ICEBERG studie en bestaat uit twee delen: ICEBERG 1 (een retrospectief deel) en ICEBERG 2 (een prospectief deel).

  • In het eerste deel wordt gekeken naar alle patiënten in Nederland die tot nu toe met de zijn behandeld. Het gaat hier om ongeveer 60 patiënten. Hiermee proberen we inzicht te krijgen in de vroege technische resultaten van de endoprothese. De primaire eindpunten van dit deel zijn de veiligheid en effectiviteit van de endoprothese 30 dagen na de behandeling.
  • In het tweede deel wordt een database opgezet. Hierin worden alle gegevens geregistreerd van patiënten in Europa die met de endoprothese worden behandeld. Er worden ongeveer 100 patiënten in dit onderzoek meegenomen en de gegevens worden verzameld tot 5 jaar na de behandeling. Patiënten ontvangen de standaard zorg van het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn. Alle ziekenhuisbezoeken, beelden (CT-scans, röntgenfoto’s, duplexen), complicaties en aanvullende procedures worden geëvalueerd en geregistreerd. Het primaire eindpunt van dit deel van de studie is de doorgankelijkheid van de endoprothese 1 jaar na de behandeling.

Op dit moment is de dataverzameling van het eerste (retrospectieve) deel bijna klaar en kan er snel worden gestart met het analyseren van de resultaten. Naar verwachting kan eind januari 2015 ook het tweede deel van start gaan.

Meer informatie over de behandeling van aneurysma bij Rijnstate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Donateurs

€ 500,-
Anoniem
€ 2000,-

Zelf een actie starten?

Wil je samen met anderen een project steunen? Start dan je eigen Vriendenfondsactie en vraag jouw vrienden, familie en bekenden om te sponsoren.

Start een actie